Aju !

Jominee - om op te vretenHet was een “sweet farewell” afgelopen zondag in de Termeise Sionkerk. Ik ontdekte dat de gemeente (of in elk geval het afscheidscomité) mij “om op te vreten” vindt, getuige de met mijn portret opgesierde petit fours. Dat is natuurlijk leuk. De enige die het niet kon waarderen was onze jongste dochter van anderhalf die consequent alle aangeboden gebakjes met mijn bakkes afwees met de woorden “Nee Papa!”. Ik ben heel trots op haar dat zij deze zoete verleiding van gesuikerd kannibalisme glansrijk heeft weerstaan.

Op beide afscheidsdiensten – ’s ochtends een dienst van Schrift en Tafel met de gemeente en ’s middags de officiële afscheidsdienst – kijk ik met een goed en dankbaar gevoel terug. Op de valreep geschiedde waar ik alle jaren in Ameide en Tienhoven op had gehoopt: een volle kerk bij het Heilig Avondmaal. En zie, het was zeer goed!

Van de toespraken na de middagdienst kreeg ik blosjes op mijn wangen. Collega Klaas-Dirks van den Hout, die nu de bekwame consulent van de Sionkerk is, was blij dat ik nog “gewoon” in de classis Gorinchem blijf. Die vreugde is wederzijds.

Burgemeester Van Ee van de gemeente Zederik bleek via het internet mijn digitale doopceel gelicht te hebben. Ik kreeg bij alles wat hij mij over mezelf wist te vertellen een beetje het Prediker-gevoel van “Werp uw brood uit op het water, want gij zult het terugvinden na vele dagen” (Pred. 11:1). Het smaakte overigens nog steeds goed!

Mijn hervormde PKN-collega ds. Jelte Alma heeft mij ontroerd door de betekenis van mijn naam (Johan – Yochanan – de HEER is genadig) te verbinden aan de inhoud van mijn prediking in Ameide. Het stemt me dankbaar dat dat zo duidelijk is overgekomen. Het is een woord dat “in deze streken” zo vaak nog broodnodig is tegenover het angstig zelfonderzoek of men wel “waardig” is om het heil te mogen aannemen. Ik denk dan: “Nee, natuurlijk niet. Wie wel?” Daarom is Jezus juist voor ons gestorven en wordt ons in zijn naam keer op keer Gods genade aangezegd! God vraagt niet of je dat verdiend hebt, Hij vraagt of je het alsjeblieft wilt aannemen. Mijn vraag zou zijn: “Mensenkind, durf je het aanbod van Gods liefde en genade te weigeren, met het argument dat jij vindt dat je dat niet hebt verdiend?” Nogal hoogmoedig, zou ik zo zeggen…

We togen na veel goede woorden en veel geschudde handen bepakt en bezakt huiswaarts. Daar ontdekten we dat we, naast een fikse reischeque voor mijn lief en mij, waren bedacht met geschenken variërend van drop tot droge worst, van kaas tot kookboeken, van bier tot wijn, van bonbons tot Blokzijler brok, van kookboeken tot kinderspeelgoed en van boekenbonnen tot bakmeel voor lekkere koekjes. Te veel om op te noemen… Zelfs een hele rollade zat erbij.

Blijkbaar heb ik de indruk gewekt een bourgondiër te zijn. Hoe dát nou kan…
Ik word in elk geval voorzien van voldoende proviand overgedragen aan de nieuwe gemeente in Leerdam. Grote dank daarvoor! Die dank geldt overigens, mocht u zich dat afvragen, ook voor de geschenken die niet eetbaar zijn.

Van collega en broeder Alma kreeg ik aan het slot van zijn verhaal in de Nedersaksische taal van ons beider jeugd als afsluiting van zijn toespraak mee: Aju !
In het Algemeen Beschaafd Nederlands zeg je dan “Adieu” – Ga met God !
Dat roep ik vanaf deze plaats ook de gemeenteleden van de Sionkerk toe.

En zie, het was zeer goed!
Goede groet, Jominee

Advertenties

2 thoughts on “Aju !

  1. Het meeste van je verhaal snap ik wel, en ‘k ben blij voor jou/jullie dat het een goed afscheid was, waar je met vreugde op terug kunt kijken. Alleen dat van al dat eten… Daar snap ik helemaal niks van! Je bent zo’n matig mens als het om eten gaat! 🙂 En wat je eet eet je toch gewoon omdat je niet bij de weggooiers wilt horen, tenminste… dat was mijn indruk! En nu op naar Leerdam, waar hopelijk iemand je begroet met: Moi!

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s