Eben-Haëzer

Eben HaezerGisteren vermeldde ik terloops de naam Eben Haëzer en verbond die aan “de weg die ons tot hiertoe heeft gebracht”. Wat schetst mijn verbazing toen ik vanmorgen onze oudste twee naar school bracht om ze met hun jaarlijkse schoolreisje “mee te doen” en de bus voor de groepen 3 t/m 6 zag staan. De enige tekst op de voorkant en zijkanten van de muisgrijze bus was een levensgroot “EBEN-HAËZER“.

Nu heb ik de “vertaling” van deze naam – tot hiertoe heeft de HERE ons geholpen – altijd vreemd gevonden, omdat eben in het Hebreeuws ‘steen’ betekent en er dus iets in de trant van “de steen van iets” moet worden vertaald. Dus nu maar eens echt wat kennis opdoen en Wikipedia erop naklikken. En ja hoor: “steen der hulpe” betekent het dus letterlijk.

Deze steen is te vinden in het bijbelboek 1 Samuël 7:12. “Tot hier toe heeft de HEER ons geholpen” is dus de verklaring die Samuël gaf bij het opstellen van deze gedenksteen ter herinnering aan Gods hulp.

Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu ook weet waar de Engelse naam Ebenezer vandaan komt. En voor de kenners zijn we daarmee bij Charles Dickens beland… Wie hem snapt, mag het zeggen!

Goede groet,  Jominee

Ebenezer

Advertenties

Een gedachte over “Eben-Haëzer

  1. Bijzonder dat Dickens Scrooge zo noemde. Daar is over nagedacht. Meende zelf ook altijd dat de Eben Haëzer betekende: tot hiertoe heeft de Here ons geholpen. Trouwens, dat oprichten van een steen, in de bijbel, om een bijzondere plaats te herdenken heb ik altijd heel mooi gevonden. Ook de intentie erachter, dat de kinderen zouden vragen: waarom staat deze steen hier… En dan het alsmaar weer herhalen. Mijn docent Liturgiek noemde dat: de herhaling is van God. Vervelen is van de mensen. Moet ik vaak aan denken als mensen in de kerk zeggen dat iets verveelt…

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s