het kan verkeren

Alleen op de wereldZat ik afgelopen vrijdag nogal in m’n uppie in De Kandelaar, gisteren gebeurde het omgekeerde. De eerste vier keer van de Groeicatechese waren er gemiddeld drie catechisanten aanwezig. Van de “vaste kern” hadden zich er twee afgemeld voor gisteravond. Ik ging ervan uit dat ik dus 1-op-1 catechese zou gaan geven. Dat leidde tot 2 conclusies:  

1. De beloofde verjaardagstraktatie deel ik volgende week wel uit.
2. Ik ga nu niet uitgebreid een hele catecheseles voorbereiden, maar kijk vanavond wel waar mijn ene catechisant graag over wil praten.

Wat schetst mijn verbazing toen ik opeens vijf catechisanten aan tafel kreeg, waarvan geen één uit het vaste driemensschap (tussen haakjes: dat betekent dat er dus minimaal 8 kunnen zijn als iedereen kan, en volgens mij – gezien een eerder afmeldingstelefoontje die middag – zelfs 9!). Fantastisch natuurlijk, maar nu had ik niet echt iets “hapklaars” voorbereid. Een goede vriend van mij zou nu zeggen: “God straft meteen” – maar gelukkig kwamen we later die avond bij de Verdiepingscatechese over het onderwerp ‘vergeving’ tot de slotsom dat het zo niet ‘werkt’ bij onze God.

Ik had gelukkig wel een klein beetje op een meevaller geanticipeerd en mijn laptop meegenomen, waarop een paar presentaties staan over het leven van christelijke Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, die al 65 jaar leven onder Israëlische bezetting: Hoe ga je als christen met zo’n situatie om en hoe houd je het vol om te zoeken naar wegen van vrede als iedereen om je heen op strijd uit lijkt te zijn?

Rond kwart voor acht kwam ook collega Heijting nog binnenstruinen. Omdat er vele afmeldingen waren voor zijn Rembrandtkring van deze avond, had hij deze keer maar afgezegd en moest (mocht?) hij onverrichter zake huiswaarts keren.

De Verdiepingscatechese voor (jong)volwassenen was opnieuw goed bezet en ging ook zeer de diepte in. Dat viel ook te verwachten met een onderwerp als ‘vergeving’. Heel bijzonder hoe zo’n ‘lesmoment’ dan kan overgaan in onderling pastoraat. Dat is nu de grote kracht van de gemeente van Christus.

We zijn meer met elkaar gezegend dan we vaak beseffen…

Goede groet, Jominee

Advertenties

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s