we zitten in de kerk om elkaar…

Kijk dát is nou weer zo’n leuk “dingetje” van de Protestantse Kerk. In dit filmpje worden rake dingen gezegd over de generaties in de kerk, zonder dat het je de moed ontneemt.

Gewoon ff kijken en laat hieronder maar weten wat je ervan vindt!

Goede groet, Jominee

Advertenties

6 gedachten over “we zitten in de kerk om elkaar…

 1. Ja Jominee, het was voor deze vijftiger al lastig het filmpje gestart te krijgen, dus wat zou ik moeten met de internetgeneratie in onze gemeente. Wat mij betreft is het inderdaad een raak filmpje, maar ook een open deur. Want: we zijn toch met z’n allen gemeente als het goed is. Jong/tussenin/oud, we hebben elkaar nodig om een gemeenschap te vormen. Dat weten we best, maar we doen er wat mij betreft te weinig aan in onze kerk. Dus … als we een huiskamerdag hebben, vraag dan ook jongeren van Rock Solid mee te denken. Hebben we startdag, vraag dan ook de catechesegroep iets te bedenken enz. enz.
  Ada Santing

  • hallo Ada,

   Er zijn in Kerk aan de Linge heel wat van dit soort “dingetjes” waarmee we nog bezig zijn om in de grondverf te zetten. Gisteravond is er op de moderamenvergadering, op initiatief van een groep gemeenteleden, een goed uur besteed aan dit soort vragen. Ook ons jaarthema “Ik ben” over identiteit (van God, Jezus, onszelf, de kerk) heeft tot doel al dit soort zaken boven tafel en “bespreekbaar” te krijgen.

   Belangrijkste punt voor dit soort gemeenteopbouw is het op gang brengen van het onderlinge gesprek tussen gemeenteleden, niet alleen over de praktische zaken en vormgeving, maar ook (en wat mij betreft allereerst) over hoe ieder van ons zijn/haar geloof beleeft. Het scheppen van veel ongedwongen contactmomenten met en voor gemeenteleden is, naar mijn bescheiden mening, een goed begin: elkaar leren kennen vergroot de band en het besef dat we elkaar nodig hebben.

   Het heeft grote aandacht van de kerkenraad, maar hoe meer gemeenteleden hier actief over meedenken en -praten, hoe verder we samen zullen komen.
   Dus als iemand goede ideeën, tips of vragen heeft: laat het weten!

   ds. Johan van den Berg alias Jominee

 2. Dag Johan,

  Ik heb even dat leuke filmpje bekeken. Zou het niet mooi zijn om dit te vertonen op de huiskamerdag. Ons aan elkaar verbinden binnen de kerk moet volgens mij ook inhouden om bij verschillende activiteiten goed te kijken waar er verbindingen liggen of kunnen worden gelegd. Plotseling flitste die gedachte door mij heen toen ik een paar weken geleden wat nadacht over “de duurzame kerk” op het idee kwam om het project duurzame landbouw in Kameroen te verbinden met het project duurzame energiegebruik dmv zonnepanelen op het dak van de kerk, met de groep binnen de kerk, die jaarlijks het screenen van de Schoenendozen van de actie van Edukans verzorgd (gaat k over hergebruik van speelgoed van kinderen hier voor kinderen daar) en met de nieuwe werkgroep duurzaamheid. Heb vervolgens onmiddellijk de daad bij de gedachte gevoegd en de vier groepen gemobiliseerd. Een week later stonden we samen op de stand op de Millenniumavond in de aula van het Heerenlanden College aan de Joost de Jongestraat. Ik vond het geweldig. Er gebeurt meer dan we soms denken.

  Volgende week is er in het jongerencentrum M3 een plaatselijke actie van het Glazen Huis. Vier jongeren (Emre Dursun van Turkse komaf, Jonathan de Visser en Ewoud Woudenberg van Kerk aan de Linge) en Thijs van der Linde) zijn met elkaar razend enthousiast bezig om hier een succes van te maken. Ook hier weer: er zijn verbindingen gelegd tussen Team 2015 Leerdam, het jongerencentrum M3 en zie daar een heus project. Opvallend is wel (blijkt ook uit het filmpje) hoe de betrokken jongeren een heel andere werkwijze volgen dan wij ouderen. Soms is het niet volgen hoe zij organiseren. Gebruik van de sociale media staat voor hen centraal. De creativiteit, de energie en het enthousiasme druipt er vanaf. Hopelijk laat Kerk aan de Linge zich bij dit project ook niet onbetuigd. Het zou wel eens kunnen zijn dat veel kerkmensen helemaal niet weten dat jongeren (ook uit de eigen kerk) hiermee bezig zijn. Hoe krijg je nu voor elkaar dat die interesse wordt gewekt. Daar zou eens flink over moeten worden nagedacht. Samen iets doen, samen ergens voor gaan, dat verbindt volgens mij. Misschien moet en het bestaande kerkenwerk voortaan worden beoordeeld/gescreend op de vraag hoe het n in verband kan worden gebracht met het ander.

  Ik maak daarom van de gelegenheid gebruik jouw te vragen of het niet mogelijk zou zijn “Levensregels, een begin” waarmee jij volgend voorjaar aan de slag gaat te verbinden met de veertigdagentijd, met de duurzame kerk, met het idee van Fair Trade, met de inzet van Wereldwinkel, met het werk van de Leerdamse Voedselbank. Je zou daar ook Team 2015 bij kunnen betrekken. Ik realiseer me dat we dan buitenstaanders inschakelen, maar zou dat nu juist niet heel mooi zijn en iets waardevols kunnen opleveren?

  Morgen gaan Marry den Hartog, Rients Agema en mijn persoon naar Houten om de inspiratiedag van de PKN over de Groene Kerk bij te wonen. De voorzitter van de synode opent. Martine Vonk uit Vianen (zie haar website) heeft een belangrijk aandeel in deze dag. Ik sluit niet uit dat ik na afloop iets schrijf in de kerkbode. Als daar tenminste plaatsingsruimte voor gevonden kan worden. Opnieuw zag ik in de laatste editie dat er veel ruimte niet wordt benut, dat het papier veel te dik is. Jij en ik hebben niet zulke goeie ervaringen met het voortbestaan van een kerkbode. Als er niet fors wordt ingegrepen vrees ik dat ook deze gaat stranden. Trouwens er wordt veel te weinig verteld over waar wij in de kerk mee bezig zijn. Dat achterwege laten, verbindt zeker niet. Geldt niet in de laatste plaats – helaas moet ik zeggen – voor de kerkenraad. Maar dat wist je al van mij.

  Van het groepje, dat met het moderamen een gesprek had, ben ik bekend. Ik doe er volop aan mee en hoop dat het wat oplevert.

  met vriendelijke groet, Albert

  Date: Thu, 12 Dec 2013 16:00:10 +0000 To: a-santing@hotmail.com

  • hallo Albert,

   Dat is een heel verhaal, broeder. Maar dat zul je wel vaker horen ;o)
   Je noemt inderdaad een aantal prachtige acties/initiatieven en dat zou zeker breder bekend moeten raken binnen onze Kerk aan de Linge. Het is inspirerend als je in korte tijd iets zinvols én leuks van de grond kunt krijgen. Dat geeft energie. Tegelijkertijd bleek uit wat wij als moderamen gisteren te horen kregen er ook een verlangen naar verdieping te leven: hoe verbind je dit soort zaken niet alleen met ‘geloven op zich’, maar ook met ‘verdieping van je geloof’? En hoe kun je door geloofsverdieping juist meer inspiratie krijgen voor een ‘actief staan in de wereld’. Dit alles zonder dat het hijgerig gaat worden, of in mijn woorden: niet zozeer iets doen omdat het moet, maar gewoon omdat het kán en de tijd er rijp voor is.

   De avonden over de Levensregel zijn in de eerste plaats bedoeld voor verdieping: fundamenten bouwen. En wel op zo’n manier dat je vervolgens niet alleen principieel, maar ook heel praktisch (en met elkaar als gemeente) kunt besluiten wat voor ‘huis’ je nu op dat fundament kunt en wilt gaan bouwen. Het zal stug werk zijn, net zoals het werk van de kloosterbroeders die in de noordelijke provincies de kustlanden hebben ontgonnen. Maar zie vandaag eens wat daar allemaal groeit en bloeit!
   De punten die jij aandraagt, zie ik dus als ‘fase 2’ van de Levensregel-bijeenkomsten. Fase 1 moet iets zijn wat in de groep opborrelt, noem het bezinning en inspiratie. Ik wil van de avonden geen ‘project’ maken dat we de deelnemers presenteren, maar een ‘proces’ dat voor de deelnemers en Kerk aan de Linge een vruchtbare bodem kan zijn – bijvoorbeeld voor de zaken/punten/activiteiten/bewustwording die jij hier aandraagt. Ik zou zeggen: doe mee, en wat je zaait zal zeker oogst opleveren!

   Morgen in Houten een heel goede en (opnieuw) inspirerende dag gewenst met z’n drieën (en veel meer)!
   Goede groet, Johan alias Jominee

 3. Hoi Johan,

  Bedankt voor het posten van dit filmpje. Ik heb hem al een poosje in mijn achterhoofd gehouden en we hebben nu besloten om hem te gaan tonen op de kerkenraadsdag in Weesp. Deze dag gaat over het beleidsplan 2014 – 2017 en dit filmpje sluit daar helemaal bij aan. Ik heb het filmpje dan ook gedownload en als iemand behoefte heeft aan de gedownloade versie, mag hij/zij gerust contact met mij opnemen.

  Groeten

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s