jeugdwerkvisie

Fotoserie Flevofestival 2009Morgenavond om 19.30 uur krijgen we in de Bethelkerk bezoek van Jonna van den Berge-Bakker van JOP, de Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk. Zij gaat met ons brainstormen over het jeugdwerk in/van/door Kerk aan de Linge. Niet alleen onze vrijwillige jeugdwerkers (KND, Rock Solid, Solid Friends enz.) zijn daarvoor van harte uitgenodigd, maar ook alle andere gemeenteleden die zich bij onze kinderen en jongeren betrokken voelen. Eh, wij allemaal dus, toch? 

Toevallig viel mijn oog vanmorgen (oeps, gesnapt, ik ben niet in de kerk geweest: onze zoon ligt op de bank ziek, zwak en misselijk te wezen en papa past op) op het laatste nummer van IDEA, het kwartaalblad van de Evangelisch Alliantie. Daarin las ik het artikel Jeugdwerk in Nederland: trekken aan een dood paard? van de hand van kerkelijk jongerenwerker Henry Schutte. Het artikel is een verkorte weergave van zijn pamflet waarin hij zijn grote zorg uit over het jeugd- en jongerenwerk binnen de PKN. Het pamflet kun je HIER als PDF downloaden.

Een kernachtig stuk uit het einde van Schutte’s pamflet is het volgende (p. 9-10):

“De vraag is alleen of we het redden met het ‘pimpen’ van de kerk en van onze dienst. Gaan we op die manier weer aansluiting vinden bij de generaties die we als PKN kwijt zijn geraakt? Of moeten er drastischer ‘maatregelen’ genomen worden? Wil de kerk weer aansluiting vinden bij de jongere generatie, dan zal het anders moeten. Echter dat anders doen vindt niet plaats in de zondagse eredienst van 10.00-11.00. Ik vraag me zelfs af of de kerk hier überhaupt op moet inzetten als het gaat om jongeren. (…) Ik zie ook heel veel kerken waar het aantal jongeren op één hand te tellen is. En waar jeugddiensten georganiseerd worden door oudere jeugd (30-40), die het zien als een kans om een dienst te organiseren die liturgisch meer vrijheid heeft. Op zich niets mis mee, maar gebruik het niet als het ultieme middel om jongeren weer de eredienst in te krijgen. Voor jongeren die er nog zijn, en voor de generatie daarboven kan dit een prima vorm zijn. Het laat zien dat we niet vastzitten aan een historische vorm, en dat het gaat om de inhoud. Het evangelie is sterk genoeg om flexibel te zijn met de vorm. Ik denk alleen niet dat we met pimpen jongeren terugkrijgen die al zijn afgehaakt (fysiek of emotioneel).

En toch… de kerk is mij lief en heeft jongeren ook in 2013 wat te bieden! Ik denk dat de kerk het veel meer moet zoeken in gemeenschap. Daar bereik je jongeren mee. Laat zien dat jongeren er echt bij horen. Maar dwing ze niet in het keurslijf waar zij niet in (willen) passen. Spreek naar ze uit dat ze ook echt bij de (kerk)gemeenschap horen als ze niet op zondagochtend om 10.00 uur in het kerkgebouw zitten. Een eetgroepje op donderdagavond is ook kerk. Meegaan op een diaconaal kamp is ook kerk. Betekenisvolle gesprekken in de keet is ook kerk. Elke week naar RockSolid is ook kerk. En zelfs (geloofs)gesprekken voeren op een Facebookgroep is kerk. De ‘oude’ kerk zal echter verbindingen moeten gaan zoeken. De uitdaging is wel om dat te doen vanuit het perspectief van jongeren.”

Dit lijkt me iets waar we het morgen maar eens goed over moeten gaan hebben…

Greetz, Jominee

Advertenties

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s