verwachting

Gabriel’s Message (De boodschap van Gabriël), of beter The Angel Gabriel from Heaven Came, is komende zondag ons Lied van de Week. Vrees niet, we zingen het niet in het Engels (hoe mooi dat ook is), maar in de Nederlandse vertaling door Andries Govaart, die als Lied 443 in het nieuwe Liedboek is opgenomen met de titel De engel Gabriël komt aangesneld.
Naar het schijnt, is dit een van de meest populaire Christmas carols. Ik had er nog nooit van gehoord. Typisch ook dat deze carol geen Britse, maar een Baskische melodie heeft. Zo maken we al zingend nog een mooi rondje Europa ook, aanstaande zondagmorgen. 

Pieter Endedijk heeft op www.muziekenliturgie.nl wat meer over de achtergrond van dit lied geschreven. Het PDF-bestand over Lied 443 kun je ook downloaden.

Maria krijgt van Gabriël, die haar ‘hoogstuitverkoren vrouwe’ noemt, te horen dat zij een kind zal krijgen: Emmanuel. Hij is de vleesgeworden verwachting van Gods volk, dat God zelf onder hen zijn woning zal maken. Het is de verwachting die Jezus verkondigde: het Koninkrijk van God is nabij – het is de verwachting waaruit wij, Jezus’ volgelingen, dag aan dag leven: dat God met ons mee-leeft; niet als een puur gevoelsmatige houding, maar metterdaad, door dik en dun. We staan er niet alleen voor, we hoeven er niet alleen door – Emmanuel – God gaat met ons mee. En mocht je je afvragen waarom God dat doet, dan licht er te midden van alle woorden uit de Bijbel één woordje op: Liefde.

Dat was ook het kernwoord waar we gisteravond – tijdens de brainstorm over ons The-Golden-Circlejeugdwerk in Kerk aan de Linge – op uit kwamen: de liefde van God voor kinderen en jongeren. Voor mijzelf het brandpunt van het antwoord op de vraag: WHY? Waarom doen we in de kerk wat we doen? De volgende vragen van The Golden Circle: HOW? en WHAT? (‘hoe’ en ‘wat’) komen op 27 januari aan bod, als we onder leiding van Jonna van den Berge-Bakker van JOP verder gaan brainstormen over en hopelijk ook mét de jeugd van Kerk aan de Linge.

Leven uit verwachting is ook: niet alles zelf voor elkaar willen boksen, maar de weg bereiden voor wat er van Godswege naar je toe komt. God komt zelf naar mensen toe, ook naar jongeren. De kunst zal zijn om God daarbij niet voor de voeten te lopen, maar de weg voor Hem vrij te maken… Misschien is de vraag wel eerder ‘wat moeten we weghalen?’, dan ‘wat moeten we organiseren?’…

Goede groet, Jominee

Advertenties

Een gedachte over “verwachting

  1. Dag Jominee, inmiddels ben ik één van de vaste volgers. Mooi om te lezen over het lied van de week. Afgelopen zondag had ik moeilijke momenten met het lied van Eva. Ondanks het feit dat ik jaren orgel heb gespeeld en niet onverdienstelijk altblokfluit speelde ging ik volledig de mist in met het zingen van dit lied. Veel te moeilijk. Heb het lied van Gabriël ff gegoogled en het klinkt prachtig in het engels. gelijk even de melodie geoefend voor a.s. zondag.
    Zo zie je maar jominee, waar een bericht al niet toe kan leiden!
    Groet!

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s