levensregel – een begin

Tegen de draad - omslagSoms komen er zomaar leuke en zinvolle ideeën op je pad. Tegelijk is het niet altijd makkelijk om ze vorm en body te geven. Vorig jaar las ik in het blad IDEA van de Evangelische Alliantie een pakkend stuk van Sake Stoppels over “een levensregel voor kerken” (IDEA 2/2013, p. 32-33; hier als pdf).

Stoppels zet in bij twee boeken over persoonlijke levensregels:

Stoppels stelt daarbij een intrigerende vraag: ‘Zou het denkbaar zijn dat kerkelijke gemeenten als geheel gaan zoeken naar een dergelijke verbindende regel voor hun eigen geloofsgemeenschap?

Die vraag bracht me op het idee om een serie avonden over levensregels op te zetten in het kader van het Kerk aan de Linge jaarthema “IK BEN”. Bij dat thema passen niet alleen vragen over wie God is en wie Jezus is (de 7 “Ik ben-woorden” uit het Johannes-evangelie), maar ook vragen over wie wij zijn als gelovige en als gemeente. De eerste avond is aanstaande woensdag 5 maart, vanaf 20.00 uur in de Bethelkerk in Leerdam.

Een levensregel voor beginners - omslagBij de voorbereiding werd mij duidelijk dat er over levensregels heel veel te vertellen is. Zo veel, dat het voor drie avonden niet te doen is; zeker als je niet alleen informatie wilt geven, maar ook met de aanwezigen wilt gaan brainstormen over een eigen levensregel voor Kerk aan de Linge. Alleen het boek van Derkse of dat van Wolsheimer bieden al stof genoeg voor een heel seizoen aan leerhuisavonden.

Om het beknopt en overzichtelijk te houden (en ook qua werk voor mij behapbaar, ahum) heb ik er een mooie klassieke driedeling van gemaakt: levensregels in de Bijbel, levensregels in de christelijke traditie (denk aan de kloosterregels van Augustinus en Benedictus), levensregels hier en nu (denk aan de levensregel van de Northumbria Community). Bij die laatste stap proberen we dan aan te sluiten en na te gaan of we voor onszelf en/of Kerk aan de Linge ook een eigen levensregel kunnen opstellen.

Als het om de kerkelijke gemeente gaat, kun je zo’n levensregel beschouwen als de “geestelijke pendant” van de plaatselijke regeling. In de laatstgenoemde regelt een (wijk)gemeente allerlei praktische aspecten van het kerkenwerk. Een plaatselijke levensregel zou je kunnen zien als de gelovige, spirituele onderbouwing van dat praktische werk: Wat is je inspiratie om samen kerk te zijn? Hoe willen we groeien in geloof, hoop en liefde? Hoe gaan we op zoek naar God en naar onze naaste? Waar kunnen/mogen anderen binnen en buiten de kerk ons op aanspreken?

In zijn boek geeft Jan Wolsheimer een paar opmerkingen vooraf, voor wie met deze vragen aan de slag wil. Ze geven goed de sfeer aan waarin deze zoektocht mag plaatsvinden:

 • Je schrijft deze levensregel niet voor alle mensen van alle tijden en alle plaatsten.
 • Je schrijft deze regel niet voor de rest van je leven.
 • Jouw regel heeft als doel om je aan te moedigen om je relatie met God te verdiepen en mogelijke obstakels hiervoor te benoemen, te (h)erkennen en te elimineren.
 • Schrijf vanuit Gods nieuwe leven, niet vanuit het idee van een wettische strakke dwangbuis.
 • Maak er geen competitie met jezelf van. Wees realistisch en schrijf de regel vanuit de plaatst waar je bent, niet vanuit Utopia. Je hoeft geen geestelijke superster te worden.
 • Wees ook geen softie: ga gerust eens uit je eigen comfort zone.
 • En het belangrijkst van alles: relax, God is met je! ☺

Bocht

Dit spreekt me erg aan. Zoeken naar wegen om onze geloofsidentiteit als gemeente te verdiepen moet geen muggenzifterij zijn, maar een verrassende speurtocht in de spannende verwachting dat na iedere bocht een nieuw uitzicht op ons wacht. Ik ben benieuwd!

Goede groet, Jominee

4 gedachten over “levensregel – een begin

 1. SOMA communities hebben ritmes, zou je ook eens naar kunnen kijken. Alan Hirsch verwijst naar een community die BELLS als levensregel hebben (geciteerd van http://willfjohnston.com/2011/05/04/alan-hirsch-advance-the-church-discipleship-as-a-missional-strategy/, maar ook terug te vinden in Handbook van The Forgotten Ways)

  Here’s the idea:

  Bless x 3 – Everyone in the community has to do three acts of blessing a week, how and why they do it is entirely up to them.
  One to a person inside the community of faith
  One to a person outside of the community of faith
  One to either side
  Eat x 3 – You’re going to eat with people at least three times.
  One to a person inside the community of faith
  One to a person outside of the community of faith
  One to either side
  Listen 1 hour/week – One hour a week of contemplative prayer, just listening to God.
  Learning reading each week:
  1 Gospel
  1 Other Book of the Bible
  1 Other Book – Doesn’t matter what kind of book, but it has to be a good book, the best you can find in any given category.
  Sent – Everyone in the community spends at least 10 minutes reflecting on their day, answering 2 questions:
  Where did I work with Jesus today?
  Where did I resist Jesus today
  When they come together on a sunday, they just go through the BELLS exercise again.  They bless each other, eat together, be quiet before God for 20 minutes, they learn from someone with a gift of teaching, at the end of service they send one another out.

  This is largely a group of 20-30 somethings who are notoriously difficult to organize.  So what happens?  The community begins to move together in rhythm.

 2. Hi Johan. Mooi initiatief. Ik las het vandaag online in het ND.

  Zelf ben ik een aantal jaar bezig met leefregels en de toepassing daarvan in kerk, missionair leven, samenleving, etc. Mijn zoektocht liep ook van de woestijnvaders, Augustinus en Benedictus, tot en met Taize, North Umbria, Iona en Shane Claiborne’s new monasticism. Zelf heb ik het verwoord in “De Zevende Regel” en mijn boekje “Heerlijk eenvoudig”: Zeven leefregel en zeven reisgenoten.

  Misschien ter inspiratie: samen met het jeugdwerk van de PKN, YfC en Ngj heb ik het laatste jaar gewerkt aan een toegangkelijke uitwerking van de leefregel. Een platform met apps waarbij iedereen mee kan doen en elke kerk, organisatie, school of buurt haar missies binnen de leefregel kan uitdragen (en kan laten spelen): YourStory.

  YourStory komt binnenkort uit. Het is erg geschikt als praktische uitwerking van leefregels voor kerken, verschillende organisaties en allerlei verschillende mensen. Misschien iets voor jullie?

  Veel succes morgenavond!
  Vriendelijke groet,

  Johan ter Beek
  http://www.beeqgamification.com

 3. Pieter en Johan,
  Hartelijk dank voor jullie aanvullende reacties. Vóór de laatste bijeenkomst heb ik hopelijk voldoende tijd om e.e.a. in de opzet te verwerken!

  Goede groet,
  Johan

Geef je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s